Târgul Judeţean al Firmelor de Exerciţiu – ediţia a IV-a, în organizarea Colegiului Particular „Vasile Goldiș”

Elevii din 13 licee cu profil servicii şi-au prezentat creativitatea antreprenorială în cadrul celor 35 de firme de exerciţiu

Colegiul Particular „Vasile Goldiş” Arad, din cadrul Fundaţiei Universitare „Vasile Goldiş”, a organizat, vineri, 26 februarie 2016, într-o atmosferă deosebită, cea de-a IV-a ediție a Târgului Judeţean al Firmelor de Exerciţiu, unde noutatea a fost reprezentată de sesiunea de comunicări ştiinţifice pentru profesori cu tema „Firma de exercițiu – abordare interdisciplinară”.
La eveniment au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Fundației Universitare „Vasile Goldiș” Arad, președinte și rector fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș”, dr. ing. Gheorghe Falcă, primarul Municipiului Arad, inspector prof. ing. Vasile Borza, inspector prof. Mariana Tocaciu, inspector prof. Andrada Marcu și inspector prof. Viorel Binchiciu din cadrul Inspectoratului Şcolar Județean Arad, reprezentanți ai Universității de Vest Vasile Goldiș, prof. Monica Băltăreţu, directorul Colegiului Economic Arad, prof. Doina Stoica, directorul Liceul Tehnologic „F. Neuman”, prof. Teodor Crișan, directorul Liceului „Mihai Viteazul” Ineu, prof. Pompiliu Moldovan de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Arad, profesori coordonatori și elevi, părinți, dar și invitați speciali, reprezentanţi ai şcolii partenere din Vârşeţ, Serbia, împreună cu directorul prof. Veliko Stoianovici.
Au fost prezente 11 licee cu profil servicii din municipiul și județul Arad cu 28 firme de exercițiu, un liceu din București cu 5 firme de exercițiu, dar și un liceu din Timișoara cu 2 firme de exercițiu, în total 35 firme de exerciţiu din cadrul următoarelor școli: Colegiul Particular „Vasile Goldiş” Arad, Colegiul Economic Arad, Colegiul „C. Gergely” Arad, Liceul Tehnologic „F. Neuman” Arad, Liceul Tehnologic Chişineu Criş, Liceul „S. Bocu” Lipova, Liceul „M. Viteazul” Ineu, Liceul Teoretic „J.G. Tajovsky” Nădlac, Liceul Teoretic Sebiş, Liceul Tehnologic „Sava Brancovici” Ineu, Liceul Teoretic Pâncota, Colegiul Economic „Costin Kirițescu” București, Liceul Teoretic Special „Iris” Timișoara.

Din postura de gazdă, prof. ec. Claudia Tărniceriu, directorul Colegiului Particular „Vasile Goldiş” Arad, a declarat că „acest târg al firmelor de exercițiu demonstrează rezultatele activităţii elevilor în firma de exerciţiu, demonstrează ce înseamnă munca în echipă, este un prilej de a face schimb de experiență cu celelalte firme, de a lega parteneriate, dar și de a demonstra competențele antreprenoriale pe care elevii le-au dobândit prin această metodă interactivă de predare – învăţare numită Firma de exercițiu.”

Dr. ing. Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, a subliniat importanţa educării tinerilor în sistem de antreprenoriat. „Tinerii au întotdeauna un exces de creativitate și acest exces trebuie folosit, iar prin educație ei vor avea curajul să devină antreprenori adevărați. Creșterea locurilor de muncă în ultimii 10 ani, în Arad, de la 32.000 la 72.000, se datorează și antreprenorilor, care au avut curajul să-și asume riscuri, dar să-și pună în valoare creativitatea și resursele intelectuale. În momentul în care investim în tineri pentru a avea curajul antreprenoriatului, putem spune că viitorul Aradului este asigurat. Felicit Colegiul Particular „Vasile Goldiș” pentru organizarea evenimentului și pentru implicarea în procesul de educație a tinerilor în această direcție antreprenorială”.

Lect. univ. dr. Vasile Pop, președintele Consiliului de Administrație al Colegiului Particular „Vasile Goldiș”, a adresat un bun venit părinților, elevilor, dascălilor şi invitaţilor prezenţi la manifestare la „o școală deschisă prezentului și viitorului, construită pe competențe, care urmărește progresul şi performanța. Când vorbim despre performanță ne referim nu numai la piscurile inteligenței, ci și la acei elevi mai modești, care sunt preluați în şcoala noastră și ajutați să facă performanță”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Fundației Universitare „Vasile Goldiș”, rector fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a declarat că „Învățământul românesc este orientat astăzi spre partea aplicativă, antreprenorială, lucru pe care dorim să-l imprimăm și la Colegiul Particular „Vasile Goldiș”, care este parte a Fundaţiei Universitare. A fost o probă de foc la care elevii acestui colegiu, împreună cu alte 35 de firme de exercițiu ale altor licee și școli, au participat alături de invitaţii noștri din Serbia, Timișoara și București, fapt ce a ridicat ștacheta acestei manifestări. Târgul a fost organizat pe standuri, unde fiecare şcoală și-a prezentat produsele, marketingul și managementul produselor, modul cum pot fi valorificate aceste produse pe piața comercială. Firmele de exercițiu au un rol foarte important, în experiment, în simulare şi în formarea unui limbaj al oamenilor de afaceri, pe care îi pregătim din liceu. Elevii au deja deprinderi în acest sens și îi felicităm pentru modul în care s-au prezentat. Înțelegem, în acest fel, că sistemul de antreprenoriat începând din liceu, să fie foarte bine valorificat în pregătirea viitoarei forțe de muncă pentru municipiul Arad și pentru întreaga țară”, a subliniat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Fundației Universitare „Vasile Goldiș”, rector fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

 

Galerie VIDEO

Galerie FOTO

Citeste despre acest eveniment si pe:

Aradon

Voce Aradenilor

Europeanul.eu